En af mine yndlingssmage er så absolut hyldeblomst. Og jeg tror én af grundene til dette er at præcis denne smag er forbundet med en masse dejlige minder for mig.

Da jeg var barn i 80`er og 90´erne havde min bedste (ikke farmor, fordi hun synes det lød bedre at være den bedste) og farfar en swimmingpool i haven….Det var der altså ikke ret mange da havde dengang. Så i kan nok regne ud hvor jeg brugte mange af mine sommerweekender. Der var langt derned, men da jeg blev stor nok, fik jeg ofte lov, sammen med min veninde Jane, at tage vores cykel derned…. hvis vi vel og mærke tog naturstien hele vejen. Vi plukkede gerne Lupiner som stod overalt på naturstien, en kæmpe buket som vi så tog med til min bedste og hun kvitterede selvfølgelig med varme kram, hygge, svømmepøl, hjemmebag og også hjemmelavet hyldeblomst saft. At gå ind i min bedsteforældres have var som at gå ind i en bid af Italien. Vinranker på husmurene, store hvide krukker med smukke blomster på kanten af poolen, citrondug på bordet osv. Min Farfar lever desværre ikke længere, men min bedste gør, og jeg ved at hun og min farfar har mange gode minder fra Italine og havde taget dem helt med hjem i deres have. Nogle af mine skønneste barndomsminder kommer fra den have og for den hjertevarme jeg modtog hver gang jeg var på besøg.

Hvis min bedste i dag ville lave hyldeblomst saft, tror jeg nu nok jeg ville give hende det lille fif med på vejen, at hun lige skulle si saften inden den kom på kande, for synes jeg svagt kan huske noget med ret mange blomster krummer og en enkelt lille bille svømme rundt i mit glas med saft.

Lige nu bugner naturen af store og velduftende hyldeblomster. Så kom afsted og skab dine egne minder.

Opskrift på ca. 1,5 – 2 liter saft

  • ca 35 hyldeblomstskærme
  • 750 g sukker
  • 2 dl brun farin
  • 1 liter vand
  • 4 øko citroner
  • 40 g citronsyre

Kom alle skærme i en stor skål eller bøtte. Skær citronerne i skiver og lig oven på. I en gryde koges vand sukker og brun farin op. tag af varmen og tilsæt citronsyre. Hæld den brandvarme væske over hyldeblomster og citron, dæk til og sæt på køl ca. 2-3 døgn.

Si saften og hæld den på en skoldet flaske. Opbevar på køl og nyd

Mange kram fra Christina