Speltboller med surdej

Uhmm sådan en lækker bolle med surdej og spelt kan altså noget. Speltmelet har sådan en lidt sødlig smag og blandet sammen med en manitoba, som gir et godt glutennetværk, sidder de her boller bare lige i skabet, synes jeg.

Dejen er ret våd, så du skal ikke blive forskrækket over at den er lidt svær at håndtere, det gir masser af fugt og lufthuller til speltbollen.

Speltboller med surdej skal håndæltes, så det er for alle, især hvis du ikke har en røremaskine.

Opskrift på speltboller med surdej (10-12 stk)

Surdej (opfriskning af din grundsurdej)

  • 80 g surdej
  • 40 g hvedemel
  • 40 g speltmel
  • 80 g lunt vand (26-28 grader)

Bolledej

  • 250 g stenformalet speltmel (jeg har brugt skærtoft mølles)
  • 150 g manitoba
  • 100 g tipo 00
  • 18 g salt
  • 450 g vand (26-28 grader)
  • 200 g surdej

Start med at opfriske din surdej, så den er klar til bagning. Hvis du har en surdej i køleskabet, vil jeg anbefale at give den et par fodringer inden du bager med den -se mere under min vejledning i surdejspleje her

Rør surdej, mel og vand sammen og stil til hævning til den er hævet til ca. dobbelt størrelse og viser tydelig liv. Det tager ca. 3 timer, men hævetider er altid vejledende.

Når du har gjort det, gør det en autolysedej klar, af spelt, manitoba, tipo 00 og vand. Rør det hele sammen, til alt det tørre er væk, og kom et stykke plast over, så det ikke tørre ud.

Når surdejen er færdighævet, blander du den sammen med dejen og salt og moser det hele godt sammen med dine fingre. Når det hele er blandet godt, kommer du dejen i en oliesmurt skål. Nu skal dejen stå lunt (ikke over 29 grader) nu skal dejen foldes 3 gange,med 30 min. mellerum. Du fugter dine hænder, løfter op i dejen, så den kan foldes ind under sig selv…og ja, dejen er lidt svær at styre, da den er så hydreret. Når du har givet den sidste fold, stiller du den igen lunt, og nu skal den hæve til dobbelt størrelse of derefter stilles på køl. Hævetider er altid vejledende, men det tager ca. 3 timer, alt afhængig af temperatur og surdejsaktivitet.

Nu skal dejen på køl til dagen efter. (den kan godt stå to dage)

 

Bagning af speltboller med surdej

Varm dit foretrukne udstyr op på 250 grader. Jeg bager på bagestål, og det tager ca. 30 min. inden mit stål er varmt. De kan også bages på alm. bageplade, bare husk at varme pladen op sammen med ovnen!

Hæld dejen ud på et meldrysset bord. Skær med en dejcutter, bollerne ud, (de er stadig ret flydende) Placer dem på et stykke bagepapir på bagepladen eller stål og bag dem i ovnen ved 230 grader over/undervarme i 15 min med damp. (kom en plade med kogt vand i bunden af ovnen) Efter de 15 min. fjernes bagepladen med vand, og de bager endnu 15 min. til de er godt gyldne og sprøde.

Nyd dem, når de er kølet en kende af…

Tip: Hvis du handler ved skærtoft mølle, og køber for 300 kr. er der fri fragt. tryk på linket herunder og kom direkte til deres side. Jeg er topfan af deres mel, som altid er nymalet.

God fornøjelse og bagelyst