Jeg prøver hele tiden at forny de ting jeg laver, skabe nye opskrifter og blive bedre til dem jeg allerede kan.

Det her er en af de helt nye opskrifter…og ohh my, den går det virkeligt godt! Man skal selvfølgelig kunne li smagen er malt, og selvom jeg ikke synes den overdøver smagen i brødet er den fremtrædende og gør brødet bitter og sødt på en rigtig god måde!

Surdejsbrød med maltmel er til dig som elsker alt slags brød og som trænger til at prøve lidt nyt i surdejsbagningen!

Opskrift

Dag 1

 • 50 g gammel surdej
 • 25 g hvedemel
 • 25 g grov ølandhvedemel
 • 50 g lunt vand (29 grader)

Bland alle ingredienser sammen og lad stå og hæve til dobbelt størrelse! Imens sætter du dej til autolyse

Brøddej

 • 250 g hvedemel
 • 350 g vand
 • 250 g manitobamel (høj proteinindhold)
 • 20 g maltmel
 • 10 g maltsirup
 • 1 tsk honning
 • 15 g salt

Bland mel og vand godt sammen! Dæk til så dejen ikke tørre ud og stil til autolyse indtil surdejen er klar!

Kom surdejen i autolysedejen og bland sammen på en røremaskine! Tilsæt honning og salt og ælt dejen ved mellem hastighed indtil den slipper skålens kanter og har en stærk glutenstruktur.

Kom dejen i en oliesmurt bøtte og lad hvile i 30 min.

Fold nu dejen, ved at gøre dine hænder våde og løfte op i dejen og fold den ind under sig selv! Stil til hæving i endnu 30 min og gentag! Dette gøres i alt 3 gange med 30 min. mellemrum!

Efter sidste fold, skal dejen hæve. Den er færdighævet når den er hævet ca. 30 % det kan tage alt imellem 2 og 5 timer, alt afhængig af din surdej og temperatur i rummet. (optimalt med lune temperaturer 26-29 grader)

Shape og final shape

Nu skal dejen shapes inden den skal i hævekurv natten over. Hæld dejen ud på et bord. Tag en dejspatel og lav første shape og lad dejen hvile i ca. 30 min. Når dejen har hvilet laver du final shape og kommer i hævekurv natten over. Brug rismel til at drysse kurven med og læg et viskestykke over dejen. Hvis du mangler en guide til hvordan du shaper og finalshaper, kan du finde den lige her på min instagram @acfriis under fastgjorte stories.

Guide til shape

Dag 2

Dagen efter varmer du dit foretrukne bageudstyr rigtig godt op. bageudstyret skal helst være 250 grader varmt. Jeg bruger bagestål fra bagestålet og det har virkelig givet mine brød et boost uden lige siden jeg begyndte med det…. Hvis du overvejer at købe sådan et, så brug lige mit link, så tjener jeg en lille skilling og jeg blir så glad. Linket er lige her. Bagestålet Kom en plade i bunden af ovnen, hvis du bruger bagestål. Vend brødet ud på et lille stykke bagepapir, giv det et skråsnit på langs og kom det i ovnen. Kom 1/2 liter kold vand på bundpladen, og skru ned på 220 grader alm. ovn. Bag i 20 min. Tag nu bundpladen med damp ud og bag yderligere 20 min. Voila, så er der lækkert surdejsbrød.

Selvom det er svært, og dine tænder løber i vand, så lad brødet køle ned inden du skære i det, ellers risikere du alle de flotte huller i brødet braser sammen.

Tip. Hvis du synes det er lidt svært at finde et lunt sted i dit hus her i vintermånederne kan jeg anbefale at komme dejen ind i en slukket ovn med et stort glas kogt vand. Skift vandet løbende. En radiator er også god, hvis du lige kommer en bog eller lign. under dejen, så den ikke bliver for varm. Et lunt badeværelses gulv er også godt.