Start din egen surdej

Start din egen surdej – Det gik pludseligt op for mig, at man da ikke kan ha en blog fyldt med surdejsopskrifter, uden at ha en opskrift på hvordan man opstarter sin helt egen surdej! Derfor har jeg nok engang været i køkkenet og kommet frem til en rigtig god opskrift på en surdej. En surdejsstarter, er den surdej som du skal blive ved med at fodre på, og det er den som giver liv til alle dine fremtidige surdejsprojekter, så derfor skal den plejes og passes godt på. Surdejspleje kommer vi tilbage til, for nu skal du igang med din helt egen. Du kommer ikke igang med at bage lige med det samme, for gode ting har det med at tage tid, og det er ikke en undtagelse for en surdej, så ha en god portion tålmodighed med dig!

Bagning med surdej er noget helt specielt, det giver noget fantastisk lækkert og velsmagende brød som smager godt, har længere holdbarhed og det er tilmed sundere end helt alm. brød, da du øger tilgængeligheden af vitaminer og mineraler for brødet betragteligt.

Du skal regne med at der går ca. 12-14  dage inden din surdej er bageklar, og måske lidt længere, men så derefter er du klar til at bage lækre boller, rugbrød og franskbrød.

Start din egen surdej

Dag 1

  • 1 dl vand
  • 80 g hvedemel
  • 20 g rugmel

Bland det hele godt sammen og kom dejen på et glas eller i en plastbøtte hvor der kan ligge et låg på, som ikke slutter tæt, dejen skal nemlig kunne ånde lidt. Stil den på dit køkkenbord.

dag 2, 3, 4 og 5 

Én gang dagligt giver du lige din surdej en hurtig omrøring, og lader den stå med låg som ikke slutter helt tæt.

på dag 6 skal surdejen gerne dufte og smage syrligt, for ja, du skal altså lige stikke tungen i den, og smage efter!

Dag 6, 7, 8, 9, 10 osv.
  • 10 g surdej
  • 25 g rugmel
  • 25 g hvedemel
  • 50 g lunt vand

Bland 10 gram af din nyopstartede surdej (kasser resten) med mel og vand. Kom den i en bøtte/glas, og skrab kanterne ned, så du får en skarp markering af hvor surdejen når til. Sæt en elastik omkring eller sæt en markering med tusch (poscatusser er gode, da de går af i vask) så kan du se om den begynder at hæve…. Det gør den typsik ikke de første dage, men fat mod, så længe du gentager denne proces hver dag, skal det nok komme. Det kan være en fordel at stille surdejen et lunt sted, så bliver gærcellerne mere aktive.

 

Start din egen surdej – Du er næsten i mål!!

Nu er det vigtigt at have tålmodighed.. Din surdej begynder måske ikke at hæve de første dage, og du tænker, øv det virkede ikke, men du skal blive ved med at gentage processen som beskrevet ovenfor. Når surdejen begynder at hæve dagligt, og du kan se en masse små luftbobler i den, er du der næsten. Min anbefaling er dog at fortsætte med daglige fodringer og den skal helst hæve til det dobbelte hver dag, en ekstra uge, før den er stærk nok til at bage med! Så er du klar til at komme igang med det som er rigtig sjovt, nemlig at bage lækre og velsmagende surdejsbrød!

Tips og tricks
  • Lav en bøtte med en melblanding af hvedemel og rugmel, så skal du ikke stå og finde poser frem hver dag.
  • Brug gerne lunt vand max 29 grader
  • Stil surdejen lunt, evt ovenpå en bog på radiatoren, men pas på den ikke bliver for varm, for så dræber du gærcellerne
  • Brug weckglas, der er glaslåg og de ligger løst på, hvis du fjerner gummimembranen (kan ofte fåes i Bilka)
  • Hav en god portion tålmodighed, for selvom det ser ud til at surdejen er klar og hæver hver dag, så giv den lige et par dage mere, hvor du gentager fodringsprocessen, for at du er sikker på den er aktiv.
  • Når surdejen er klar kan du enten have den på køl eller på køkkenbordet, se min surdejs plejeguide her Surdejpleje
  • Når din surdej er bageklar, og du er nybegynder, vil jeg anbefale dig at starte med at bage boller og blive god til det, inden du kaster dig ud i franskbrød, som er lidt mere komplicerede.

Rigtig god fornøjelse

Daglige stories og mere inspiration på på min instagram @acfriis