Surdejsbrød med gulerødder og kerner
Jeg prøver ofte at lave nye opskrifter her til bloggen. Nogle gange går det godt, andre gange knap så godt. Men i det her tilfælde ramte jeg noget rigtigt. Et surdejsbrød med saft og kraft, gulerødder og kerner. Det har været svært at finde balancen i forhold til gulerod. for meget gulerod, og dejen er blevet for tung, for lidt for kedelig osv.
Opskrift
Surdej:
- 50 g gammel surdej
- 25 g grov ølandshvede
- 25 g hvedemel
- 50 g lunt vand (ikke over 29 grader)
Bland sammen i et glas eller bøtte og stil et lunt sted til surdejen er hævet til dobbel størrelse. Det tager ca. 3 timer alt afhængig af din surdejs aktivitet og rumtemperatur.
Imens blandes dej til autolyse
Brød:
- 250 g Manitoba hvedemel (Jeg har brugt fra skærtoft mølle – reklamelink til øland og manitoba øverst)
- 250 g tipo 00
- 340 g vand
- 100 g revet gulerod
- 50 g solsikkekerner
- 17 g salt
- 150 g surdej
- Rismel el. majsmel (til at drysse i hævekurv)
Bland mel og vand godt sammen, så der ikke er mere tørt mel tilbage. Dæk til med plastikfilm og lad stå i autolyse indtil surdejen er klar.
Når surdejen er klar vendes den ned i dejen og køres på røremaskine, indtil surdej og dej er blandet sammen. Tilsæt nu salt og gulerødder og rør dejen på mellem hastighed, indtil den slipper skålen kanter og bund, og har fået et stærkt glutennetværk.
Kom nu dejen i en oliesmurt plastbøtte eller skål og stil tildækket med plast eller låg i 30 min. et lunt sted. (optimalt imellem 26-29 grader)
Kom nu solsikkekerner henover dejen og giv den de første fold. Gør dine hænder våde, og løft dejen op, fold den og drej skålen og gør det samme igen. Nu stiller du den til at hvile igen i 30 min. og gentager processen to gange mere. Dejen skal foldes 3 gange i alt, med 30 min. mellemrum.
Efter sidste fold, skal dejen hæve. Den er færdighævet når den er hævet ca. 30 % det kan tage alt imellem 2 og 5 timer, alt afhængig af din surdej og temperatur i rummet. (optimalt med lune temperaturer 26-29 grader)
Shape og final shape
Nu skal dejen shapes inden den skal i hævekurv natten over. Hæld dejen ud på et bord. Tag en dejspatel og lav første shape og lad dejen hvile i ca. 30 min.
Når dejen har hvilet laver du final shape og kommer i hævekurv natten over. Brug rismel til at drysse kurven med og læg et viskestykke over dejen. Hvis du mangler en guide til hvordan du shaper og finalshaper, kan du finde den lige her på min instagram @acfriis under fastgjorte stories.
Guide til shape
Dagen efter varmer du dit foretrukne bageudstyr rigtig godt op. bageudstyret skal helst være 250 grader varmt. Jeg bruger bagestål fra bagestålet og det har virkelig givet mine brød et boost uden lige siden jeg begyndte med det…. Hvis du overvejer at købe sådan et, så brug lige mit link, så tjener jeg en lille skilling og jeg blir så glad. Linket er lige her. Bagestålet
Kom en plade i bunden af ovnen, hvis du bruger bagestål. Vend brødet ud på et lille stykke bagepapir, giv det et skråsnit på langs og kom det i ovnen. Kom 1/2 liter kold vand på bundpladen, og skru ned på 220 grader alm. ovn. Bag i 20 min. Tag nu bundpladen med damp ud og bag yderligere 20 min. Voila, så er der lækkert surdejsbrød med gulerødder og kerner:
Selvom det er svært, og dine tænder løber i vand, så lad brødet køle ned inden du skære i det, ellers risikere du alle de flotte huller i brødet braser sammen
Tip. Hvis du synes det er lidt svært at finde et lunt sted i dit hus her i vintermånederne kan jeg anbefale at komme dejen ind i en slukket ovn med et stort glas kogt vand. Skift vandet løbende. En radiator er også god, hvis du lige kommer en bog eller lign. under dejen, så den ikke bliver for varm. Et lunt badeværelses gulv er også godt.
Skriv et svar