Surdejsboller

Surdejsboller…uhhh er der noget så lækkert som at sætte tænderne i en luftig, sprød og sej surdejsboller, smækfyldt med smag og tandsmør. Nej vel, det er virkelig lækkert

Ved simpelthen ikke hvorfor jeg ikke har haft en opskrift på surdejsboller på min blog før nu, men nu skal det være og jeg synes den ger er ret nem at gå til.

Det er en fordel at ha en røremaskine, men du kan også håndælte surdejsbollerne. Det fortæller jeg mere om senere!

Først skal du ha fodret din surdej inden den er klar til at bage med!

Surdejsfodring

  • 60 g gammel surdej
  • 60 g lunt vand (28-29 grader)
  • 60 g hvedemel

Bland alle ting sammen og stil lunt. Markér evt. med en elastik eller en tusch hvor dejen går til når du lige har rørt den sammen! Surdejen skal være hævet til ca. dobbelt str. inden den er klar til at bage med! Det tager ca. 2-3 timer.

Opskrift på surdejsboller (8-10 stk)

  • 350 g vand
  • 400 g hvedemel
  • 50 g. Stenformalet hvedemel
  • 50 g fuldkornshvedemel
  • 150 g surdej
  • 17 g groft salt

Ca. en times tid inden din surdej er bageklar (peaker) blander du vand og mel sammen og ælter det, til der ikke er mere tørt mel at se. Dæk din skål til med husholdningsfilm eller plast og lad stå indtil din surdej er klar. Dette kaldes autolyse.

Når din surdej er er peaket og bageklar, kommer du den ned i skålen med mel og vand og på en røremaskine røre du det sammen et par minutter. Tilsæt nu salten og ælt dejen på maskine, indtil den slipper skålens kanter (jeg har en kenwood og den står på 3,5 i styrke)

Kom nu dejen over i en oliesmurt beholder. Med våde hænder, løfter du nu dejen op og ind under sig selv et par gange. Læg låg på og stil dejen lunt (gerne 26 grader) og lad den hvile i ca. 40 min. G

Gentag nu foldet af dejen. Løft den op og under sig selv et par gange, indtil den begynder at give modstand i glutenstrukturen!

Lad dejen hvile 40 min. mere og giv den et sidste fold som beskrevet tidligere. Lad nu dejen hvile, gerne lunt, indtil den begynder at vise tydelig aktivitet med luftbobler i siden og er hævet ca. 30 procent. Det tager imellem 2-4 timer.

Hvis du er i tvivl om den er klar, kan du klippe et lille stykke af dejen og komme i et glas med vand. Hvis den flyder, er den klar til at komme på køl natten over.

Håndæltning

Hvis du ikke har en røremaskine, maser du surdejene og salt ind i dejen med hænderne. Gør evt. dine hænder våde, så det ikke klistre så meget fast! Lav ca. 5 fold som beskrevet tidligere i opskriften med 30 min. mellenrum.

Bagning

Tænd ovnen på maks varme (varmluft) og lad den varme op i min. 30-45 min. inden bagning. den bageplade du skal bage på, skal også varmes op. Kom en plade i bunden af ovnen til at komme vand i (skal bruges til damp)

Hæld forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord. Hak bollerne ud med en dejhakker eller en stor kniv, og placer dem på den brandvarme bageplade med bagepapir.

Kom bollerne i ovnen og kom 2 dl. Koldt vand i den brandvarme bundplade. Skru ovnen ned på 230 grader og bag i 10 min. Når de 10 min er gået, tager du pladen med vand ud og bager surdejsbollerne yderligere 10 min.

Køl ned og nyd

Tip:

Du kan med fordel bage på bagestål.

Vil du prøve at bage et surdejsbrød, så er der et link her